İnsan ve Şempanzenin Eşleştiği Masalı

Hürriyet gazetesinin 17 Eylül 2006 tarihli Pazar ilavesinde “İnsanın köklerinin tarihi yeniden oluşuyor” başlıklı bir yazı yayınlandı. Hikmet B. Çağlayan tarafından hazırlanan yazıda, David Reich tarafından gerçekleştirilen ve sonuçları Nature bilim dergisinde yayınlanan bir genetik sekans inceleme çalışması haber veriliyordu. İnsan ve şempanzenin DNA sekanslarını karşılaştıran Reich, bu iki canlının günümüzden en fazla 6.3; en az 5.4 milyon yıl önce ortak bir atadan ayrıldıklarını, ancak aralarındaki eşleşmenin bir süre daha devam etmesine bağlı olarak gen alışverişinin sürdüğünü iddia ediyordu.

Biz söz konusu iddiaya daha önce cevap vermiştik. Kısaca özetlemek gerekirse Reich, evrim teorisini en baştan benimsemiş olarak DNA dizilimlerini karşılaştırmakta, farklılık ve benzerlikleri kendi evrimci varsayımlarına göre yorumlamaktadır. (Bu metodolojinin evrim teorisine neden destek olmadığı hakkında daha geniş bilgiyi buradan edinebilirsiniz).

Not:
Hikmet B. Çağlayan, bu iddiaya göre Sahelanthropus tchadensis fosilinin insanın hayali soyağacındaki yerinin sorgulanacağını yazmaktadır. Sahelanthropus tchadensis, bazı evrimcilerce insanın erken atası olarak gösterilmeye çalışılsa da, tam tersine evrimci varsayımları altüst etmiş bir fosildir. Bu fosilin, sözkonusu iddiaları geçersiz kılışı hakkındaki daha geniş bilgileri buradan ve buradan edinebilirsiniz.

Ayrıca bakınız

Video – Yuval Noah Hararı’nin SAPIENS Adlı Kitabındaki Bazı İddialara Cevap 4 – “Geçmişte insanın pek az şey ürettiği” iddiası

Harari ve diğer evrimcilerin bir iddiası da “geçmiş nesillerin çok az şey ürettiği” yönündedir. Bunu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.