“New York Times, evrim tartışmasını sayfalarına taşıdı. Gelişmenin akıbetinin zamanla belli olacağını yazdı. İnsanlığın bitmeyen evrim tartışması yine gündeme geldi.”
Bu satırlar, Sabah gazetesinin -belki de ilk kez- “evrim tartışmalarına” değindiğini, yani aleyhteki kanıt ve argümanları aktaracağını düşündürüyordu. Ancak hemen sonraki satırlar bu kanaatin doğru olmadığını gösteriyordu. Sabah gazetesi yine evrime körükörüne destek veriyor, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan masalları bilimsel gerçekler gibi okuyucularına aktarıyordu:
“İnsanlık artık daha fazla gelişmeyecek mi? Evrim tamamlandı mı? Bu sorular, Amerika”nın saygın gazetelerinden New York Times”a yansıdı.”
Bu sorularda görüldüğü gibi, Sabah gazetesi yine insanı evrimle ortaya çıkmış bir canlı olarak kabul etme yanılgısına düşüyor, sadece bu sözde evrimin tamamlanıp tamamlanmadığını “tartışıyordu”. Sabah gazetesinin hayali iddialarını bilimsel bulgular ışığında değerlendirmeden önce, gazete yetkililerine New York Times ve evrim tartışmalarıyla ilgili bir konuya dikkatlerini çekmek istiyoruz.
Evet, Amerika”nın saygın gazetelerinden New York Times insanın evrimi senaryolarıyla ilgili bir makale yayınlamıştır. Ancak aynı New York Times, son on yılda Amerika”da evrim teorisine karşı ortaya çıkıp gün geçtikçe daha fazla taraftar toplayan “Bilinçli Tasarım Teorisi”ne de yer vermektedir. Gazete, Bilinçli Tasarım Hareketi”nin önemli isimlerinden biyokimya profesörü Michael Behe imzasıyla makaleler yayınlamıştır. Michael Behe, “Evrim Öğretin ve Zor Sorular Sorun” 1, “Darwin Mikroskop Altında” 2 gibi makalelerinde evrim teorisi aleyhindeki kanıtları New York Times gazetesi kanalıyla kitlelere duyurmuştur. Aynı New York Times, “Bilinçli Tasarım Teorisi Yaratılışçılığı ve Eleştirileri: Doğaüstü Seçim” 3 başlıklı makalede büyüyen bu hareketi eleştirileriyle birlikte değerlendirmiştir. Kısacası Sabah gazetesinde evrim makalesi aktarılan New York Times, hayatın kökenine dair iki farklı çevreye seslerini duyurma imkanı tanımakla olgun bir davranış ortaya koymaktadır.
Eğer Sabah gazetesi de New York Times gibi “saygın” bir çizgi yakalamak istiyorsa evrim teorisinin aleyhinde -ve sağlam- çok sayıda kanıt bulunduğunu kabullenmeli ve bunu sesli dile getirmekten çekinmemelidir. Objektifliğin gereği budur. Sabah”a bundan böyle “tartışma”nın diğer tarafına da kulak vermesi tavsiyesinde bulunuyoruz.
Sabah”ın Evrime Körükörüne Desteği
Sabah, insanın sözde evrimsel gelişiminin eskiden hızlı olduğu halde günümüzde yavaşladığını, bu durumun insanın yaşayan en yakın akrabası olarak gösterilen şempanzelerde de aynı olduğunu yazıyordu. Sabah, araştırmacı Mark Stoneking”in sözlerini aktarıyor ve insanın sözde evrimiyle ilgili şu iddiaları ortaya koyuyordu:
“Atalarımız siyah tenliydi. Bu onları güneşten korurdu. Tüyleri post gibiydi. Zamanla döküldü, insan gelişmeye başladı. Yaklaşık 70 bin yıl önce kıyafetin, 50 bin yıl önce de konuşma dilinin bulunması ve 10 bin yıl önceki tarım devrimiyle gelişim hız kazandı.”
Sabah yanılmaktadır. İnsanın atalarının tüylerinin post gibi olduğuna ya da konuşma dilinin “bulunmasına” dair bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Stoneking”in kesin ifadeleri, mantık yürütmesindeki dogmatizmden kaynaklanmaktadır. Bu mantık yürütme şu aşamalardan geçer:
“İnsanın ataları maymunlardır. Maymunlar postlu, insan postsuz canlılardır; maymunlar konuşamaz, insanlar konuşabilir. O halde insan postunu zaman içinde kaybetmiş, konuşma dilini zaman içinde geliştirmiş olmalıdır.”
Buna dayanarak insanın evriminden kesin ifadelerle sözetmek yanlıştır çünkü daha ilk baştaki önerme hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bir varsayımdır. Bu yüzden Stoneking”in, bilim adamı ağzından çıkma, kesin görünümlü ifadeleri aslında bir masaldan ibarettir. (Bkz. Hayatın Gerçek Kökeni, Harun Yahya, İstanbul, 2000)
Sabah”ın “Yavaşlamış Evrim” Yanlışı
Günümüzde insan ve şempanze evriminin yavaşladığını iddia eden Sabah gazetesi aslında önemli bir yanılgının içindedir: Bir yavaşlamadan söz edilebilmesi için öncelikle elde kayıt bulunması gerekir. Sonra bu kaydın çeşitli zaman dilimleri içinde ortaya koyduğu veriler kıyaslanarak sözkonusu seyrin “yavaşladığı” ya da “hızlandığı” sonucuna varılabilir. Ancak ne ilginçtir ki Sabah gazetesinin “yavaşlayan” evrim kayıtları hem insan hem de şempanze için mevcut değildir.
İnsanın evrimi spekülasyonlarına malzeme oluşturan fosiller gerçekte bu teoriyi desteklememektedir. Şempanze evrimi iddiaları için durum fosiller açısından daha da vahimdir. Ünlü bilim dergisi Nature”ın editörü ve aynı zamanda bir paleontolog olan Henry Gee, 12 Temmuz 2001 tarihli bir makalesinde bu durumu açıkça ifade etmektedir:
“Çoğunun bildiği gibi, hominid [insanın sözde evrimsel ataları] fosilleri seyrektir, şempanze soyunun ise herhangi bir fosil kaydı yoktur”.
Kaydı olmayan birşeyin hızlanıp yavaşladığını söyleyebilmek, sanırız bir tek Sabah”a özgü bir yetenektir.
Sonuç:
Sabah gazetesi vakit kaybetmeksizin Darwinizm hakkındaki gerçekleri öğrenmelidir. Modern bilimin bulguları evrimi yalanlamakta, tüm canlıları Allah”ın yarattığını doğrulamaktadır. Sabah gazetesine de bir an önce gerçeklerin yanında yer almasını tavsiye ediyoruz.
1) Michael Behe, “Teach Evolution And Ask Hard Questions”, The New York Times, 13 Ağustos 2003
New York Times arşivinden okuyun:
http://query.nytimes.com/search/abstract?res=F60A1FF73F5D0C708DDDA10894D1494D81
Access Research Network sitesinden okuyun:
http://www.arn.org/docs/behe/mb_ksnytb81399.htm
2) Michael Behe, “Darwin Under the Microscope”, The New York Times, 29 Ekim 1996
New York Times arşivinden okuyun:
http://query.nytimes.com/search/abstract?res=F00610F93F5D0C7A8EDDA90994DE494D81
Access Research Network sitesinden okuyun:
http://www.arn.org/docs/behe/mb_dm11496.htm
3) Jim Holt, “Intelligent Design Creationism And Its Critics: Supernatural Selection”, The New York Times, 14 Nisan 2002
New York Times arşivinden okuyun:
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9A03E5D81E3AF937A25757C0A9649C8B63
Massachussettes Üniversitesi Sitesinden okuyun:
http://www-unix.oit.umass.edu/~cheathwo/Phil100/nytimes.html
4) Henry Gee, Nature 412, sf. 131 – 132 “Palaeontology: Return to the planet of the apes” , 12 Temmuz 2001