Toynaklıların anlatıldığı belgeselde, bu canlıların kökeni hakkında şu masal anlatıldı:
“65 milyon yıl öcne dinozorların soyu tükenince otoborların ilk ataları ortaya çıkmıştı. Bunlar, yani kandilartlar(condylarth), uzun süre önce nesilleri tükenmiş olan hayvanlardı ve şimdiki toynaklı hayvanlar gibi tırnakları üzerinde yürüyen canlılardı. Zaten günümüz toynaklı hayvanları, kandilartın evrim geçirmiş halidir. Elli milyon yıl önce toynaklılar çift ve tek olmak üzere ikiye ayrıldılar”
Animal Planet burada evrimci bilim literatüründe terk edilmiş bir efsaneyi tekrarlamaktadır. Gerçekte bu iddialar çeşitli fosiller arasında benzerlik ilişkileri kurularak oluşturulan bazı serilere dayanmaktadır. Ancak bu serilerin tutarsızlığı ve toynaklılar ile kandilartlar arasında hiçbir bağlantı bulunmadığı bilinen bir gerçektir. Bir tek toynaklı olan atın sözde evrimsel atası (Hyracotherium veya Eohippus) ile bunun sözde atasal takımı olan kandilartlar arasında hiçbir bağlantı yoktur. (Kofahl, R.E., Handy Dandy Evolution Refuter, Beta Books, San Diego, California, 1997, p. 159)
Toynaklıların kandilartlardan evrimleştiği iddiası gibi, elli milyon yıl önce tek ve çift toynaklılar olarak ayrıldıkları iddiası da bir masaldır. Örneğin atın sözde evrimine dayanak gösterilen bazı toynaklılar evrimcilerin iddia ettikleri gibi bir sıralama göstermeden, aniden ortaya çıkmakta ve aniden kaybolmaktadırlar. Bir evrimci olan Boyce Rensberger Kasım 1980″de Chicago Doğa Tarihi Müzesi”nde yapılan bir toplantıda bu konuda şunları söylemiştir:
“Yaklaşık 50 milyon yıl önce yaşamış dört tırnaklı, tilki büyüklüğündeki canlılardan bugünün daha büyük tek tırnaklı atına bir dizi kademeli değişim olduğunu öne süren ünlü atın evrimi örneğinin geçersiz olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Kademeli değişim yerine, her türün fosilleri bütünüyle farklı olarak ortaya çıkmakta, değişmeden kalmakta, sonra da soyu tükenmektedir. Ara formlar bilinmemektedir.” (Boyce Rensberger, Houston Chronicle, 5 Kasım 1980, Bölüm 4, s.15)
Animal Planet”ın, toynaklıların kökeni konusundaki çaresizliği bu masalın anlatımında da kolayca görülmektedir. Animal Planet toynaklıların evrimi iddialarıyla ilgili bir laf kalabalığı ortaya koymakta ve şunları söylemektedir:
“Kandilartlar şimdiki toynaklılar gibi tırnakları üzerinde yürüyen canlılardı. Günümüz toynaklıları da zaten kandilartların evrim geçirmiş halidir.”
Görüldüğü gibi burada “evrim” sözü edildiği halde bunun nasıl gerçekleştiğine dair en küçük bir açıklama getirilmiş değildir. Çünkü iki cümle arasında mantıklı hiçbir sebep-sonuç ilişkisi, dolayısıyla ortada makul bir açıklama yoktur. Bunu söylemek, “Bisiklet de arabalar gibi lastikleri üzerinde hareket eder. Zaten arabalar da bisikletlerin evrimleşmiş halidir” demek gibidir.
Kısacası Animal Planet toynaklıların kökeni konusunu açıklamakta tamamen çaresizdir ve bu hayali masallar ve kuru laf kalabalıklarının asıl amacı körükörüne inanılan Darwinizm”in propagandasını yapabilmektir.