Hürriyet Bilim dergisinin 9 Ağustos 2003 tarihli sayısında “Kertenkelenin Sürpriz Gelişim Hızı” başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda Washington Üniversitesi öğrencilerinden Richard Glor’un, Karayiplere özgü Anolis kertenkeleleriyle ilgili bir buluşu haber veriliyordu. Kertenkele türlerinin DNA kıyaslamalarını yapan Glor, beklediğinden daha büyük bir çeşitlilikle karşılaştığını ifade ediyordu.
Hürriyet Bilim ise Glor’un bulgularını hatalı bir şekilde evrimle bağdaştırıyordu:
“Aynı tür içinde çok büyük genetik farklılıklar saptanmasıyla, kertenkeleler arasında görülmemiş bir evrimsel hız olduğu saptandı.”
Oysa burada bir “evrim” söz konusu değildir. Bazı türlere ait bireyler arasında genetik çeşitlilik çok, bazı türlere ait bireyler arasındaki genetik çeşitlilik az olabilir. Örneğin çitalarda çok azdır. Bu kertenkele türünde ise çok olduğu belirtilmektedir. Ancak bu çeşitlilik daima tür içinde varyasyonlarla ilgilidir. Çitanın daima çita doğuracağı gibi, Alonis kertenkelesi de daima Alonis kertenkelesi doğuracaktır.
Hürriyet Bilim dergisinin, genetik çeşitliliğin çevreye uyumdaki rolüyle ilgili bir yorumlama hatası yaptığı görülmektedir. Genetik çeşitlilik fazla olduğunda bireyler değişen çevre şartlarına daha geniş bir yelpazede uyum gösterme potansiyeline sahip olurlar. Ancak bu durum varolan genetik bilgi sayesinde gerçekleşen adaptasyonla ilgilidir. Ortada canlıya yeni özellikler kazandıran yeni genetik bilgiler yoktur. Bu yüzden “evrim”den söz edilmesi yanlıştır. Hürriyet Bilim’e Glor’un bulgularıyla ilgili çıkarımlarını gözden geçirmeye ve adaptasyonu sadece evrimle açıklama yanılgısına son vermeye davet ediyoruz.