New Scientist dergisinin 22 Mayıs 2004 tarihli sayısında “Four-winged birds were first to take to the air (İlk olarak dört kanatlı kuşlar uçtu)” başlıklı bir haber yayınlandı. Yazıda, Copenhagen Üniversitesi”nden zoolog Per Christiansen”in Archaeopteryx fosili üzerinde yaptığı bir inceleme haber veriliyordu. Christiansen fosilin sırtında, bacak çevresinde ve muhtemelen ensesinin başlangıcında tüy izleri olarak görünen şeylerin varlığını bildiriyordu. (1) New Scientist yazısında Kanada”daki Calgary Üniversitesi”nden mezun öğrenci Nick Longrich”in paralel bir iddiası hatırlatılıyor, (2) Longrich”in Archaeopteryx örneğinin arka bacaklarında 3.5 cm boyunda tüylerin bulunduğuna dair iddiasına yer veriliyordu.
Archaeopteryx”in, bedeninin bu bölgelerinde tüylere sahip olduğuna dair bu iki iddianın, uçuşun sözde evrimsel kökenleriyle ilgili “dört kanatlı kuş” teziyle ilişkilendirildiği açıktır. Hatırlanacağı üzere, dört kanatlı kuş tezi 2003 yılının Ocak ayında dünyaya duyurulan 130 milyon yıllık Microraptor gui fosil bulgusuna dayandırılmıştı. Bir dinozora ait olduğu belirlenen bu fosilin ön kollarının yanısıra arka bacaklarında tüy göstergesi izlere rastlanması, uçuşun ağaçtan ağaca süzülebilen dört kanatlı kuşlardan evrimleştiği yönünde evrimci spekülasyonlara yol açmıştı. Biz o dönemde bu spekülasyonların bilimsel gerçekler karşısında neden bir hayalden ibaret olduğunu delilleriyle açıklamıştık.
New Scientist, şimdi bu iddiayı gündeme getiriyor ve “ilk kuşların dört kanatlı, (ağaçtan ağaca) süzülen canlılar oldukları ve ancak daha sonraları gelişmiş, kanat çırpabilen kuşlara evrimleştikleri” tezinin söz konusu iki çalışma ile desteklendiğini öne sürüyordu.
Ancak, New Scientist”de duyurulan iki çalışmayı gerçekleştiren araştırmacıların yaptığı şey, bilimsel bulgulara aykırı bir hayal doğrultusunda zorlama spekülasyonlar ortaya koymaktan ibarettir. Dört kanatlı kuş tezi büyük bir masaldan başka birşey değildir. Gerçekte Microraptor gui, uçuşun evrimle ortaya çıktığını gösterebilecek hiçbir bilimsel dayanak oluşturmamaktadır. Microraptor gui”nin bilinen en eski kuş fosili olan Archaeopteryx”ten 20 milyon yıl daha genç oluşu, bu fosile atfedilen evrim senaryosunu dayanaksız bırakmaktadır. Dahası, M. gui”nin anatomisinin, kuvvetli kanat çırpmalara dayalı uçuşla sonuçlanır bir evrim yaşamasının imkansızlığı önde gelen evrimci paleontologlarca da kabul edilmektedir.
Örneğin, Nature dergisinin editörü, paleontolog Henry Gee, “Dört kanat, süzülmek için mükemmel bir tertiptir ama kuvvetli, çırpmalı uçuş için değil” diyerek M. gui”nin süzülme hareketiyle kuş uçuşunun ilgili olduğu iddiasının karşısında yer almaktadır. (3)
İlk kuşların dört kanatlı kuşlar olduğu iddiasını ele alan ve M. gui ile ilgili evrimci iddiaların önündeki açmazları gözler önüne seren bir yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.
1) Comptes Rendus Palevol, vol 3, sf. 99
2) New Scientist, 25 Ocak 2003, sf. 14
3) Gee, H., “Fossil boosts trees-down start for flight”, Nature Science Update; Perspective on Ref.1, 23 January 2003