Flores Adamı ile İlgili Önemli Gelişme

 Flores Adamı, Homo sapiens’ten ayrı bir tür değil…

Geçtiğimiz hafta dünya basınında geniş yankı bulan Flores Adamı bulgusuyla ilgili evrimci iddialara böyle cevap vermiştik. Bilim dünyasından gelen son tepkiler de tam olarak bu cevabı tasdikler yönde.

Bu yönde görüş bildiren önemli bir isim, Endonezyalı antropolog Teuku Jacob oldu. Bir evrimci olan Jacob, Gadjah Mada Üniversitesindeki Paleoantropoloji Enstitüsü başkanlığı görevini yürütüyor. Söz konusu enstitü, Endonezya sınırları içinde çıkarılmış olan ve insanın sözde evrimine atfedilen birçok fosili bünyesinde bulundurmasıyla tanınıyor. Bu yüzden Jacob’un sözleri, H. floresiensis ile ilgili evrimci senaryo aleyhinde önemli değer taşıyor.

AFP ajansınca dağıtılan “Endonezyalı Bilim Adamı, Flores Hominidi Yeni Tür Değil Diyor” basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Önde gelen Endonezyalı bilim adamı, Flores adasında bulunan fosillerin daha önceden bilinmeyen bir türe ait olduğu yönünde geniş ölçüde yaygınlaştırılmış olan teoriye meydan okudu. Profesör Teuku Jacob, Gajah Mada Üniversitesi baş paleontoloğu, fosillerin Homo sapiens’in bir alt türü “aynen bizim gibi insan” olduğunu ispatlamak için testler gerçekleştirecek.”

Bu yeni bir tür değil. Homo sapiens’in Austrolomelanesid ırkı altında sınıflanıyor. Yeni bir tür değil ki bu, neden buna yeni isim veriyorlar? diyor profesör”. (1)

Hatırlanacak olursa, Homo floresiensis’in ayrı bir tür olarak tanımlanmasında, evrimciler oldukça küçük ebatlardaki beyin hacmini sebep olarak göstermişlerdi. Ancak Jacob, küçük beyin hacminin, ayrı bir tür kanıtı olmaktan çok zihinsel bozuklukların göstergesi olabileceğini belirtiyor. (Jacob, bu konuda uzman bir patolojist aynı zamanda).

Dahası, Flores Adamı’nın bu küçük beyin hacmine yol açtığı tahmin edilen cüceleşme sürecine aslında başka insan ırklarında da rastlanıyor. Jacob da, bu gibi cüceleşme süreçlerinin sadece Flores’de değil, Central Mountain, Papua ve Andaman, Aceh’te de görüldüğünü vurguluyor. İnsan ırklarında cüceleşmenin bilinir olması, Homo floresiensis’i bu cüceleşmeye dayanarak ayrı bir “tür” olarak tanımlamanın yanlışlığına dair yeni bir gösterge oluşturuyor.

Bu arada Jakarta Post gazetesinin internet baskısında yayınlanan “Endonezyalı bilim adamları Flores Adamı iddiasını reddediyorbaşlıklı haberde, Yogyakarta Arkeoloji Kurumu’ndan Harry Widianto da benzer görüşler bildiriyor. Widianto, Flores Adamı’nın Homo sapiens’in sadece bir alt türü -yani günümüz insanının bir ırkı olduğunu- ifade ediyor. Ve bu fosillerin Homo sapiens floresiensis olarak isimlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. (2)

Flores Adamı’nı ayrı bir tür olarak tanımlamanın yanlışlığını dile getiren antropologlar Endonezyalı bilim adamlarıyla sınırlı değil. Pazar günü yayınlanan Hürriyet ilavesinde, Hacettepe Üniversitesi’nden antropolog Prof. Metin Özbek de medyada popülerleştirilmeye çalışılan, “Flores Adamı”nın ayrı bir tür olduğu” iddiasının karşısında duruyor. Sayın Özbek bu konuda şunları ifade ediyor:

Bu buluşun antropolojide devrim yaratacağı iddiası oldukça abartılı. Flores Adası’ndaki iskeleti tamamen ayrı bir tür olarak kabul etmek ne kadar doğru bilemiyorum. Homo sapiens’in ırksal bir varyetesi olabilir. Beyninin küçük, boyunun kısa oluşu ilginç ama bundan önce de pigmeler bulundu. Microsefali (küçük beyin) de görülen bir şey”. (3)

Sonuç:

Jacob, Widianto ve Özbek gibi konusunda uzman bilim adamlarından gelen bu açıklamalar, Flores Adamı ile ilgili cevabımızın ana noktasını aynen tekrarlamaktadır:

Flores Adamı fosillerinin günümüz insanından ayrı bir tür olarak tanımlanmaya çalışılması hiçbir bilimsel dayanak taşımamakta, evrim teorisine de destek oluşturmamaktadır.

Ve Flores Adamıyla ilgili olarak evrimcilerin ortaya attığı “ayrı tür” tanımlamasına, başka evrimcilerce karşı çıkılması, söz konusu fosiller üzerindeki evrimci iddiaları kuşatan belirsizliği bir kez daha gözler önüne sermektedir.

1- “Indonesian scientist says Flores hominid not new species”, AFP Science by Yahoo,
http://story.news.yahoo.com/newstmpl=story&cid=1539&e=3&u=/afp/20041106/sc_afp/indonesia_science_palaeontology_041106133524
2- “Indonesian experts deny “Flores man” fossil claim”, The Jakarta Post Online, 5 Kasım 2004
3- Ezgi Başaran, “Floresli kadın için Türk bilim adamları ne diyor?”, www.hurriyetim.com.tr , 7 Kasım 2004

Ayrıca bakınız

Video – Yuval Noah Hararı’nin SAPIENS Adlı Kitabındaki Bazı İddialara Cevap 4 – “Geçmişte insanın pek az şey ürettiği” iddiası

Harari ve diğer evrimcilerin bir iddiası da “geçmiş nesillerin çok az şey ürettiği” yönündedir. Bunu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.