Hürriyet Bilim dergisinin 13 Mart 2004 tarihli sayısında “Maymun ve İnsan Ahlakı Birbirine Benziyor” başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda Jeffrey Stevens”ın maymunlarla yaptığı bir yiyecek paylaşımı deneyinin sonuçlarına dayanılarak insanla maymunun benzer ahlaklara sahip olduğu iddia ediliyordu. Ancak sözkonusu deneyle ilgili yorumlar, Stevens”ın Darwinist önyargılarından kaynaklanmaktadır ve Stevens”ın dogmatik inancını göstermekten başka bir anlam ifade etmemektedir.
Stevens, bir mağaraya yerleştirdiği, bir tanesi aç olan bir grup maymuna bir miktar yiyecek verdikten sonra, yiyecek paylaşımının nasıl gerçekleştiğini incelemiştir. Araştırmacı, primatların aç arkadaşlarına nadiren yiyecek verdiklerini, ama çalma veya döğüşme olasılığında yiyecek paylaşımının oldukça sık gerçekleştiğini görmüştür.
Stevens, maymunların huzur için yiyecek verdiklerini ve bu davranışın bir ebeveynin çocuğuna susması için oyuncak almasına benzediğini söylemektedir. Ayrıca yiyeceklerin küçük lokmalar halinde olması durumunda maymunların komşularını daha çok rahatsız ettiklerini belirtmekte, bunu da bir dilencinin sadaka verenin cebini boşaltmaya eğilimli olmasına benzetmektedir.
Ancak bu benzetmeler evrim teorisine hiçbir bilimsel dayanak sağlamamaktadır. Maymun olmayan çok sayıda türün, yiyecek paylaşımı açısından incelenmesi, bu bakış açısı ile çeşitli insan davranışlarına benzetilebilir. İnsanlar kimi durumda bencil davranmakta kimi durumda cömertlik gösterilerinde bulunabilmektedir. Buna göre kuşların, sırtlanların ya da herhangi bir canlı türünün paylaşımıyla insan davranışları arasında benzerlikler kurulabilecek; insanla kuşların ahlakının ya da insanla sırtlanın ahlakının benzeştiği söylenebilecektir. Ancak elbette bu benzerliklere bakılarak evrim teorisine pay çıkarmak mümkün olmayacaktır. Bir diğer deyişle, bu benzerlikler insanın kuşlarla veya sırtlanlarla ortak bir atadan evrimle ortaya çıktıklarını göstermeyecektir. Aynı şekilde, maymunların yiyecek paylaşımıyla bir annenin çocuğuna oyuncak alması arasında kurulan benzerlik (ki bu benzetme de son derece mantık dışıdır), insanın maymunlarla ortak bir atadan evrimleştiğini göstermez.
Bu benzetmeler Darwinizm”e körükörüne bağlı bir araştırmacının dilediği yönde, dilediği miktarda kurguladığı hayallerden ibarettir. Yukarıda belirtildiği gibi, sözkonusu araştırmacı, maymunların mağarada küçük lokmalara odaklanmalarını dilencinin sadaka verenin cebini boşaltmasına benzetmektedir. Bu araştırmacı bir başka deney ortamında yiyeceğini cömertçe paylaşan bir maymunla karşılaşabilir ve bunun davranışını bir eğlence anında etrafına paralar saçan bir zenginin davranışına benzetebilir…
Bu benzetmeler her şekilde mümkündür ve bilimsel kanıt oluşturmaktan bütünüyle uzaktırlar.
Sadece hayalgücü ve önyargıya dayalı bu türden benzetmelerin Hürriyet Bilim “de ‘bilim” olarak sunulması gariptir. Çünkü bir bilim dergisinde yer bulmuş olmasına karşın, bu tür haberler bir teorinin bilimsel sağlamlığını düşündürtmeye veya incelemeye yönelik değildir. Canlılar aleminde insanlarla davranış açısından benzerlik gösteren çok sayıda canlı türü olduğu halde evrim teorisinin iddialarına uygun benzerlikler titizlikle ayıklanmakta ve bunlar Darwinist medyada sistemli bir şekilde okurlara sunulmaktadır. Bu gözboyayıcı haberler, Darwinistlerin kitlesel propagandasının önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Bunların sürekli tekrarı yoluyla ise insan ve maymunlar arasındaki sözde benzerliklerin zihinlerde yerleşmesi ve bunların tek taraflı yorumuyla evrim teorisine suni bir destek sağlanması umulmaktadır. Bir hafta saldırganlık; bir hafta fedakarlık; bir diğer hafta ise kıskançlık açısından benzerliklerin -teoriye destek sağlıyormuşçasına- karşımıza çıkarılmasından umulan budur. Geçersiz bir dünya görüşünü yaygınlaştırmak ve kitleleri bu yönde düşünmeye alıştırmak…
Hürriyet Bilim yetkililerine Darwinizm”in büyük bir yanılgı olduğunu görmeye ve toplumu bu yanlış dünya görüşü yönünde yönlendirme çabalarından vazgeçmeye çağırıyoruz.