National Geographic TV”nin bu belgeselinde, maymunların insanlara benzeyen davranışlarından yola çıkılarak göz boyayıcı bir Darwinizm propagandası ortaya kondu.
Ancak şempanzelerin insanlarla benzer davranışlar ortaya koymalarından yola çıkılarak evrimci yorumlar yapılması tamamen ön yargılı bir bakış açısından kaynaklanmaktadır ve söz konusu davranış benzerlikleri gerçekte evrim teorisine herhangi bilimsel bir destek oluşturmamaktadır. Normalde davranışları açısından insana benzetilebilecek başka çok sayıda canlı vardır. Dahası bunlar şempanzelerden çok daha zekice davranışlar ortaya koyabilmektedir. Örneğin kunduzlar nehirlere barajlar; termitler ise bedenlerine oranla gökdelene benzetilebilecek yapılar inşa edebilmektedir. Kargalar ise derin bir kaptaki bir yiyeceği almak için metali bükerek yaptıkları aletten faydalanabilmektedir. Bunlar şempanzelerin asla yapamadıkları türden davranışlardır.
Ancak dünya görüşleri açısından şempanzeyi simgesel bir statüye yerleştiren evrimciler, insanlarla davranış benzerliği ortaya koyan başka türleri gözardı edip özellikle şempanzelerin insana benzerliklerini yorumlamaktadırlar. Sadece şempanzelerin insanlara benzerlikleri evrimci yayınlarda sürekli olarak halkın gözü önüne getirildiği için, canlılardaki davranışları insanlardakine benzerliği açısından değerlendirmede aldatıcı bir tablo ortaya çıkmaktadır.
Darwinizm propagandasının en gözboyayıcı taktiklerinden biri olan bu tutumu daha yakından incelemek için davranış benzerliği propagandasının geçersizliğini ortaya koyan yazılarımızı, aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz (Şempanzelerin, insanlarala benzerlik konusu edilen yönlerine göre):
Zeka ve Kültür : http://www.netcevap.org/propaganda11_zekimaymun.html
Ahlak : http://www.netcevap.org/hurriyetbilim040313a.html