Radikal gazetesinin 24 Ağustos 2005 tarihli sayısında “Gürcistan’daki Kalıntı Avrupalıların Atası mı?” başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde, Gürcistan Ulusal Müze Müdürü David Lordkipanidze liderliğindeki arkeologlarca Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in 100 km güneydoğusunda yer alan Dmanisi’de ele geçirilen ve yaşı 1.8 milyon yıl olarak hesaplanan bir kafatası fosili duyuruluyordu. Kısa haberde fosille ilgili olarak “milyon yıllık hominid [insanın sözde evrimsel ataları, insanımsı] bulgularının Afrika dışında bulunması alışılmışın dışında” yorumu yapılıyordu.
Dmanisi’deki kazılar 1991 yılından beri sürdürülmektedir. Bu süreçte ele geçirilenler, küçük hacimli dört kafatası ve diğer kemiklerden meydana gelmektedir. Yaklaşık 1.8 milyon yaşındaki bu fosiller, insanın sözde maymunsu atalarının dünyaya yayılım senaryosuyla ilişkilendirilmektedir. Evrimciler, Dmanisi fosillerinin, yaklaşık 2 milyon yıl kadar önce Afrika’dan dünyaya yayılan maymun adamların soyundan geldiğini iddia etmektedirler. Ve Dmanisi’nin de bu masalsı maymun adam göçünde bir yerleşim bölgesini temsil ettiğini öne sürmektedirler.
Ancak bunlar, buldukları her kemiği evrimsel bir senaryonun “kalıbına” uydurmak için yapılan zorlama yorumlardır. Konunun arkaplanına kısaca bakıldığında Dmanisi fosilleriyle ilgili evrimci yorumların hiçbir bilimsel güvenilirliği olmayan, tamamen hayali, üstelik evrimciler arasında dahi tartışmalı yorumlar olduğu görülebilir. Bu kemiklerin evrimci senaryoya uydurulması çabası evrimcilerin kendi senaryoları ile dahi çelişmektedir. Science dergisinde Dmanisi bulgularıyla ilgili olarak daha önce yayınlanan makalede şunlar yazılmıştır:
“Hepsi bir arada incelendiğinde, Dmanisi kafatasları atalarımızın Afrikayı daha önce, evrimin daha önceki evrelerinde, yani tahmin edilenden çok daha önce terk ettiğini gösteriyor. Ancak Dmanisi kalıntıları insanın evrimi ağacında tam olarak nereye uyuyorlar ve bir veya birkaç türü mü temsil ediyorlar? Bu sorular bir tartışmanın başlamasını ateşliyor”. 1
Görüldüğü gibi Dmanisi fosilleri hiçbir şekilde evrim teorisini desteklememektedir. Bu bulguların Radikal gazetesinde evrimci bir yorumla “hominid” olarak nitelendirilmesi sadece evrimci ön yargılardan kaynaklanan, bilimsel olarak hiçbir güvenilirliği olmayan zorlama bir yorumdur. Radikal haber servisini fosil bulgularıyla ilgili haberlerinde evrimci çarpıtmalara başvurmaktan vazgeçmeye davet ediyoruz.
1. Michael Balter and Ann Gibbons, “Were “Little People” the First to Venture Out of Africa?”, Science, Volume 297, Number 5578, 5 Temmuz 2002, sf. 26-27